Vijesti

Veljača 10, 2020
 
 
U budućnosti će se u Čađavici i Otoku izgraditi regionalne klaonice sa rasjekaonicom mesa i hladnjačom. Naravno, prije toga, treba izraditi projektno-tehničku dokumentaciju, kroz projekt vrijedan 2.055.955,00 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 1.747.561,75 kuna. Sve to moglo se čuti u Mjesnom domu u Čađavici, gdje je održana početna konferencija u sklopu projekta “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom i hladnjačom”. Projektom će se izraditi projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje dvije klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, odnosno u Otoku i Čađavici.
 
Projekt je prijavljen na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10-Tehnička pomoć Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.
 
Želja nositelja projekta, Vukovarsko-srijemske županije, Virovitičko-podravske županije kao partnera, te Grada Otoka i Općine Čađavica je potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje. Projekt je to koji će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a dio je nastavka Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.
 
Na samom početku konferencije sve nazočne, među kojima su bili saborski zastupnik Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, načelnici općina Crnac, Mikleuš i Voćin, Mato Damjan, Milan Dundović i Predrag Filić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić kao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko srijemske županije Ilija Cota, kao i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, pozdravio je načelnik Općine Čađavica, Mirko Rončević.
 
– Tražili smo partnera, a ideja koja je stigla iz Vukovarsko-srijemske županije, pokazala se kao pun pogodak. Ovdje se ne radi samo o razvoju Čađavice i Otoka, već puno šireg područja. Koliko će u budućnosti tovljenika trebati za ovu klaonicu, pokazat će studija isplativosti. No znam, a to mi govore brojni „opegeovci“, koliko im je ovaj projekt važan u budućnosti, kao i uzgoj crne slavonske svinje. Cilj je do jeseni iduće godine imati potrebnu dokumentaciju, a potom projekt prijaviti na EU fondove. Ako sve bude kako očekujemo, neće dugo trajati i mi ćemo, ovdje u Čađavici i Otoku imati regionalne klaonice sa rasjekaonicom mesa i hladnjačom – podcrtao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.
 
O projektu je govorio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.
 
– Bavim se uzgojem crne slavonske svinje i rodila mi se ideja, kako možemo ponuditi, pokazati i dokazati kako je naša svinjetina iznimno kvalitetna, jer ona nije GMO, nema antibiotika, nema antistres pripravaka, niti dodataka hormona. Imamo kvalitetnu robu koju kroz klaonicu i buduću hladnjaču možemo ponuditi tržištu. Zamišljeno je da županije s općinama budu suvlasnici zajedno sa zajednicom proizvođača. Nakana nam je da udio u upravljanju steknu primarni proizvođači koji će tada kontrolirati svoj proizvod od praseta do konačnog plasmana. Mi znamo brinuti o svojoj hrani, a kao što vidimo, hrana je danas „in“, jer svi žele jesti zdravo, a upravo je meso od crne slavonske svinje na tom putu. Nakana nam je i plasirati svoje proizvode Dalmaciji iz Istri, a ovo je i demografska mjera jer će mladima omogućiti mogućnost ostanka na ovim prostorima.
 
Inicijativu za ovaj hvalevrijedan projekt pohvalio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.
 
– Zadovoljstvo je gledati sve projekte koje smo izgradili ili gradimo kroz „prvi“ razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem (hala Viroexpo, Centar za razvoj mliječnih proizvoda, restoran i smještajni kapaciteti u Orahovici, Centar za kulturu zdravlja u Cabuni i “Kuća čaja” nap.a.), a već planiramo strateške projekte za „drugi“ Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem u što spada i Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom i hladnjačom. I na ovaj način pomažemo našim stočarima, jer privatne klaonice, svoje usluge naplaćuju puno skuplje, negoli će to činiti ove klaonice u Čađavici i Otoku. U budućnosti nam je cilj dodatno poticanje proizvodnju uzgoja, a na tom tragu je i Virovitičko-podravska županija, ove godine, u svom Proračunu, za razne subvencije u poljoprivredi, povisila iznos sa 500.000,00 na 1.000.000,00 kuna – naglasio je župan Igor Andrović.
 
Na kraju je o projekt koji predstavlja budućnost ne samo za svinjogojce Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske već i susjedne slavonske županije govorio i saborski zastupnik Tomislav Tolušić.
 
– Kada smo prije deset godina govorili o Panonskom drvnom centru kompetencija, poduzetničkim inkubatorima, siranama, tehnološko inovacijskom centru, smijali su nam se. Danas sve to imamo, i Panonski drvni centar kompetencija i četiri inkubatora, a tu su i Sirana i TIC koji se grade. I prije deset godina to su bili projekti na papiru, a danas su stvarnost. Zato nam i treba ovakva klaonica, koja je sada „na papiru“, ali će u budućnosti biti u Čađavici i Otoku. Treba nam klaonica s hladnjačom s kojom će ljudi koji se bave proizvodnjom mesa upravljati, jer će oni najbolje znati kako to činiti – istaknuo je saborski zastupnik Tomislav Tolušić.
 
O projektu su još govorile Marija Mišić Majstorović (Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije) i Tena Silović (VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije), naglasivši kako prvo slijedi izrada projektno tehničke dokumentacije. Nakon toga uslijedit će uspostava linije proizvodnje mesnih jedinica i razvoj mesne i stočarske proizvodnje. To će sve dovesti do povećanje prihoda domaćih stočara i rentabilnost stočarske proizvodnje te jačanje infrastrukture mesne industrije. (www.vpz.hr, icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Siječanj 16, 2020

 

Pučko otvoreno učilište Slatina priprema novu izobrazbu za održivu uporabu pesticida.

Pozivamo sve zaintresirane da se jave u Općinu Čađavica ( osobno ili putem telefona: 033-544-254 ).

 

 

Prosinac 18, 2019
OBAVJEŠTAVAJU SE MJEŠTANI OPĆINE ČAĐAVICA DA ĆE SE ODVOZ KOMUNALNOG OTPADA PREDVIĐEN ZA 25.12.2019. (BOŽIĆ) ODVOZITI U SUBOTU – 21.12.2019. GODINE.
 
PODSJEĆAMO NA NUŽNOST PRAVOVREMENE POSTAVE SPREMNIKA ZA OTPAD NA DAN ODVOZA, NAJKASNIJE DO 06,00 SATI, KAKO SE NE BI DESILO DA SE OTPAD NE ODVEZE.
 
 
OPĆINA ČAĐAVICA
Prosinac 10, 2019
"Odlukom načelnika Općine Čađavica odobrena je isplata božićnice nezaposlenim osobama koje su prijavljene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, socijalno ugroženim osoba koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, te umirovljenicima čija ukupna mirovinska primanja (tuzemna i/ili inozemna mirovina sa svim dodacima) u mjesecu prije isplate ove pomoći ne prelaze iznos od 2.000,00 kn, a s prebivalištem na području Općine Čađavica.
 
Korisnicima se smatraju osobe koje se nalaze na popisima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb koji su sastavljeni temeljem zahtjeva općine Čađavica. Korisnik nema pravo na dvije isplate, odnosno isplata se može vršiti samo po jednoj od navedenih osnova. 
 
U slučaju da se korisnici iz objektivnih razloga ne nalaze na citiranom Popisu (novi umirovljenici, promjena adrese i sl.) dužni su priložiti presliku osobne iskaznice, zadnji odrezak od mirovine, potvrda o nezaposlenosti i sl. 
 
Božićnica će se isplaćivati u visini od 200,00 kuna u vremenskom razdoblju od od 16. prosinca 2019. godine na blagajni Općine Čađavica s početkom od 11,00 sati."
Prosinac 4, 2019

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2 kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen.

Zašto je važna regulacija šećerne bolesti i koji su najvažniji čimbenici potrebni za održavanje razine šećera u krvi u preporučenim granicama?

Odgovore na navedena pitanja, kao i druga vezi sa liječenjem, kontrolom i edukacijom bolesnika s dijabetesom mogu se dobiti na edukativnom predavanju koje se održava u organizaciji Općine Čađavica i dr. Maje Rešetar.

Pozivamo sve stanovnike da se odazovu pozivu na predavanje koje će se održati u srijedu, 11.12.2019. u 15:00 sati u prostorijama Općine Čađavica, Kolodvorska 2, Čađavica.

 

 

 

Studeni 29, 2019

Obavještamo redovne studente i roditelje učenika srednjih škola koji su podnijeli zahtjeve za dodjelu potpore, a kojima su sredstva odobrena prema odlukama iz priloga da će se potpisivanje ugovora održati u nedjelju 08.12.2019. godine u uredu načelnika, Kolodvorska 2, 33523 Čađavica, s početkom u 10,00 sati.

Studenti koji su punoljetni dužni su pristupiti potpisivanju ugovora osobno ili po punomoćniku koji je kod javnog bilježnika ovjerio punomoć za potpisivanje Ugovora o dodjeli potpore.
Za maloljetne učenike potpisivanju Ugovora o dodjeli sredstava dužan je pristupiti roditelj/skrbnik koji je potpisao i Prijavu za dodjelu potpore.
 
 
Odluke i Rješenja o odobravanju potpore su objavljene u rubrici:  https://www.opcina-cadjavica.hr/dokumentacija/ostali-dokumenti

 

Studeni 22, 2019
Vlada Republike Hrvatske je dana 14. studenog 2019. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske.
 
Izbori će se održati u nedjelju 22. prosinca 2019. godine
 
OBAVIJEST BIRAČIMA
 
Birači mogu pregledati te zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača prema mjestu prebivališta u:
 
Adresar za Virovitičko-podravsku županiju
 
Rok za podnošenje zahtjeva za dopunu ili ispravak podataka u Registru birača istječe u srijedu 11. prosinca 2019. godine, a zahtjevi se mogu podnositi:
 
svakog radnog dana (pon-pet) u vremenu od 8:00 do 14:00 sati,
 
u subotu 7. prosinca 2019. od 8:00 do 14:00 sati,
 
u srijedu 11. prosinca 2019. od 08:00 do 16:00 sati.
 
Obrasci:
Studeni 8, 2019
Nakon godinu i pol dana provedbe, završen je projekt naziva ”LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”. Tim povodom jučer je u Čađavici LAG Marinianis održao završnu konferenciju projekta koji je odabran u pozivu na podnošenje projektnih prijedloga u sklopu ”Podrške programima usmjerenim mladima”, ukupne vrijednosti 660.856,13 kuna.
 
Uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je Posredničko tijelo razine 1 i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koje je Posredničko tijelo razine 2. Nositelj projekta je LAG Marinianis, a partneri Lokalna akcijska grupa Bosutski niz, Općina Čađavica i Općina Sopje.
 
Na početku završne konferencije sve prisutne pozdravila je voditeljica projekta Renata Butka koja je predstavljajući rezultate provedenog projekta izrazila zadovoljstvo i više nego odličnim odazivom mladih budući da je cilj projekta bio povećati socijalnu uključenost 150 mladih od 15 do 29 godina na lokalnoj razini s područja LAG-ova Marinianis i Bosutski niz. Najveći problem na području provedbe projekta iskazan je kroz socijalnu isključenost mladih, nezainteresiranost te nedovoljne sadržaje u lokalnoj zajednici koji nisu prilagođeni mladima.
 
O projektu je govorio i domaćin, načelnik Općine Čađavica i predsjednik LAG-a Marinianis, Mirko Rončević, koji je istaknuo rješavanje problema socijalne isključenosti i nedostatka vještina potrebnih mladima pri zapošljavanju te osmišljavanja slobodnog vremena za mlade. Pohvalio je umrežavanje LAG-ova kroz međusobne posjete ciljnih skupina, što je doprinijelo ispunjavanju ciljeva projekta poput uključivanja mladih u zajednicu, povećanja socijalizacije te komunikacijskih i društvenih vještina, kao i pristupa mladih informacijama.
 
O razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse odnosno umrežavanju mladih s područja oba LAG-a govorio je predsjednik LAG-a Bosutski niz i načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić, koji je izrazio nadu suradnje na novim zajedničkim projektima, a rezultate projekta pozdravio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.
 

Zahvalivši se svim sudionicima na uspješnoj realizaciji ovog projekta, Renata Butka najavila je nove projekte LAG-a Marinianis koji će uskoro raditi na novoj adresi u sklopu Poduzetničkog inkubatora u Slatini, a jedan od planiranih je i projekt ”Zaželi – Program zapošljavanja žena” čiji će nositelj biti LAG Marinianis uz partnerstvo pet susjednih općina sa šireg slatinskog područja. Projekt je prijavljen, a njegova je vrijednost 2 i pol milijuna kuna, te obuhvaća zapošljavanje 12 žena. (www.icv.hr, adf, mf)

 

 

 

Studeni 8, 2019
Tvrtka Standing d.o.o. za projektiranje, graditeljstvo, trgovinu i usluge iz Virovitice, danas (petak) je u prostorijama Općine Čađavica, uz nazočnost načelnika Mirka Rončevića, uručila treneru Mariju Caru novu garnituru dresova i opreme za igrače juniorskog uzrasta Nogometnog kluba Mladost 1930 Čađavica.
 
Trener juniora Mladosti 1930 Mario Car od srca se zahvalio na vrijednoj donaciji, kako u svoje ime, tako i u ime svih igrača koji će s ponosom nositi ovu novu garnituru dresova. (ADF; Fotografija I. Čiček)
 
Studeni 6, 2019
 
U Vukovaru je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić, a u sklopu predstavljanja hrvatskog predsjedanja Strategijom EU-a za dunavsku regiju, načelnicima s područja Virovitičko-podravske županije, dodijelio ukupno 10 ugovora vrijednosti 1.050.000,00 bespovratnih kuna iz Programa za financiranje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.
 
Ugovore su potpisali i preuzeli ih, načelnici sljedećih općina: Crnac (Mato Damjan), Čačinci (Mirko Mališ), Čađavica (Mirko Rončević), Mikleuš (Milan Dundović), Nova Bukovica Tomislav Bračun), Sopje (Berislav Androš), Suhopolje (Siniša Horvat) i Zdenci (Tomislav Durmić).
 
Uz ministra Marka Pavića, načelnicima s područja VPŽ, između ostalim, čestitke je uputio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
 
Općini Čađavica je za sufinanciranje Izgradnje pješačkog mosta odobreno 80.000,00 kuna.
 
Prema riječima načelnika Općine Čađavica, Mirka Rončevića, riječ je o projektu koji će pridonijeti boljem obavljanju komunalnih djelatnosti koji će pridonijeti  većoj kvaliteti življenja stanovnika na području općine Čađavica i pridonijet će  uravnoteženom razvoju područja Općine, te omogućiti ciljanim skupinama siguran prolaz uz prometnicu - državnu cestu.
 
 
 

Stranice