Općina Čađavica

Službene web stranice Općine Čađavica

Predstavljena zbirka pjesama Marije Kenjerić – “Život, snovi i stihovi”

28.06.2016

Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Čađavica održana u ponedjeljak 27. lipnja bila je idealna prilika za predstavljanje knjige pjesama autorice, rođene Čađavčanke, Marije Kenjerić  čiji naslov glasi  „Život, snovi i stihovi“. Autoricu knjige je predstavila  učiteljica hrvatskog jezika Zorica Varga, koja je i napisala recenziju pjesničke zbirke:“U pjesničkoj se zbirci  čađavačke pjesnikinje Marije Kenjerić zrcali punina narodnog života i duša zemlje slavonske na osobit način. Za nju je pisanje kako sama kaže, putovanje. Piše što joj je na duši „ili je sve lijepo ili se svijet ruši“. Ono je bijeg od stvarnosti, maštanje i voljenje, i ljubav koja snaži, umiruje, „stišava  kada kao jeka odzvanja“ i koju osjeća svim svojim bićem. Njezini su stihovi prepuni nedoumica, pitanja postavljenih samoj sebi, traženja sebe u vrtlogu života“.      

Nakladnik pjesničke zbirke „Život, snovi i stihovi“ je Općina Čađavica i za nakladnika načelnik Mirko Rončević. Knjigu je priredio Petar Žarković, recenziju je napravila Zorica Varga, a ilustracije koje se nalaze u knjizi su djelo Bernarde Erdec. Pjesnička zbirka „Život, snovi i stihovi“ je tiskana u nakladi od 150 komada.

Načelnik Općine Čađavica čestitao je autorici na publikaciji njezine prve knjige te uručio prigodne bukete recezentici Zorici Vargi i autorici Mariji Kenjerić. Također, autorica je iskoristila priliku i  poklonila pjesmu „Naše selo“  načelniku Rončeviću.

“NAŠE SELO”

U Panonskom ravnom kraju,

U podravskom zavičaju.

Smjestilo se selo jedno

Mještanima vele vrijedno.

Nit’ veliko, niti malo,

Sve starine sačuvat je znalo.

Crkvu ima, školu, cestu,

I uvijek je na istome mjestu,

Samo ljudi svud odlaze,

Pa se vrate, da im dani u miru prolaze.

Selo naše najmilije

ime ti je ČAĐAVICA

Al’ si nama najbjelije!