Općina Čađavica

Službene web stranice Općine Čađavica

Ministar Tomislav Tolušić otvorio 9. međužupanijsku izložbu hladnokrvnih konja i zaprega u Čađavici

04.07.2016

9. međužupanijskom izložbom hladnokrvnih konja, revijom zaprega i 3. međunarodnom smotrom folklora završilo je obilježavanje Dana općine Čađavica i zaštitnika svetog Petra apostola.

Posvetom konja i revijom zaprega koju je uz načelnika općine Mirka Rončeviča otvorio tehnički ministar Regionalnog razvoja i  fondova EU Tomislav Tolušić s početkom u 10 započelo je obilježavanje izložbe.

Nakon posvete i povorke zaprega kroz Čađavicu služena je sveta misa u crkvi svetog Petra apostola. 

Prije ocijenjivanja grla hladnokrvnih konja podjeljene su u tri kategorije omnice, kobile i pastusi te zaprege. Prisutnima se obratila obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak koja je bila i u komisiji biranja najljepše zaprege.

U 3. međunarodnoj smotri folklora pod nazivom “Petrovo je i žito se zlati, zajedno ćemo zapjevati” nastupilo je 5 KUD-ova: KUD Lipa iz Nove Nukovice, KD Petofi Sandor iz Vardarca, KUD Zdenac iz Zdenaca, HKD “Usorski običaji” iz Usore (BiH) i domaćin KUD Podravina iz Čađavice, a sve je začinila svojim pjesmama članica literarne sekcije Marija Kenjerić. Prije nego što je načelnik općine Mirko Rončević otvorio 3.  čađavačkuu smotru folklora dočekani su maratonci “glasnici istine” koji su u  Čađavicu dotrčali iz Slatine sa mokrog brda, gdje  je poginuo Dragan Bezuk Vabec.

Nakon smotre Josip Đakić, saborski zastupnik, uručio je pehare najbolje ocijenjenim grlima, a zahvalnice za sudjelovanje na izložbi hladnokrvnih konja i zaprega uručio je Ilija Nikić, načelnik općine Usora iz Bosne i Hercegovine. Odlična zabava nastavljena je uz besplatnu voletinu i nastup taburaškog sastava “Fantasia” ( www.radioslatina.hr ).